Interview: Geloofsovertuigingen samen aan zet

Woorden

Column voor de November Wereldmaand: Op wereldreis in Halle – Derde en laatste etappe

Een etappe gemist?! Geen erg, gewoon klikken op de links hieronder:

Eerste halte, maandag 14 december 2020, ‘Over vallende oogkleppen en het boeddhisme

Tweede halte, maandag 21 december 2020, Al swingend van de Katholieke naar de Evangelische kerk

Derde halte en laatste halte, maandag 28 december 2020, op bezoek in de Moskee Arrahman naar het Huis van de mens -> Mission accomplished… so far

Ik sta voor de Moskee Arrahman, Nijvelsesteenweg 341 en denk dat ik me van datum heb vergist.

Ik heb net aangebeld bij de moskee en het begint een beetje te miezelen.  Geen beweging.  Een man op leeftijd komt op zijn gemakje aangewandeld.  Hij blijkt de sleutel te hebben en maakt aanstalten om naar binnen te gaan.  Ik gewaag het te vragen of Moustapha hier is.  Hij antwoordt mij in een taal die ik niet begrijp en sluit de deur achter zich.  Ik blijf een beetje beduusd buiten staan.

Om 13.00 uur heb ik een afspraak met Miguel en Moustapha Akkouh, de voorzitter van de Moskee Arrahman.  Miguel komt het eerst aan.  Oef.  Hij belt opzij van de moskee aan.  Dezelfde man opent.  Ze wisselen een paar woorden. 

Even later krijgt Miguel een oproep.  Moustapha is onderweg, vertelt hij me.  Er is iemand uit de gemeenschap overleden en er moet nog van alles geregeld worden.  Het bericht maakt ons stil.

Moustapha, Miguel en ik kijken vanop de eerste verdieping uit over de tuin.  We hebben net de klaslokalen bezocht waar onderricht in de Arabische taal en cultuur wordt gegeven.  Vijgen en munt, zegt Moustapha mijmerend.  Even lijkt het alsof hij heimwee heeft naar Marokko. 

Versgeplukte vijg en munt uit de tuin in Halle, gekregen

Intussen is er meer en meer geroezemoes beneden.  De gelovigen sijpelen binnen voor het middaggebed. 

Met ons drieën staan we nu beneden in de hall, met zicht op de gebedsruimte.  Eén voor één doen de gelovigen hun schoenen uit.  Ze ontsmetten de handen en gaan elk met hun eigen matje onder de arm de gebedsruimte in.  Iedereen heeft zijn vaste plek, zeker in deze tijden van corona.  De plekken zijn precies afgemeten en met een stuk plastiek vast getapet op het rode zacht uitziende tapijt. 

Foto op een eerder open gebedsmoment, ontvangen van Moustapha

Plots stijgt een prachtig gezang op uit het niets.  Het snijdt door merg en been.  Het raakt mij diep.  Overmand door zoveel schoonheid sta ik als versteend, letterlijk niet in staat om te bewegen.  Meegezogen in het goddelijke ben ik… in niemandsland.  Compleet weg, het lijkt een eeuwigheid te duren.  2’30” zegt Moustapha, naast mij, die de oproep tot het gebed heeft getimed in functie van het event.  Meteen ben ik weer terug in het nu.  Dankbaar dat ik mijn ervaring kan delen met mijn reisgenoten.  Het blijkt net de bedoeling, letterlijk de geest klaarmaken voor het gebed.  Ik ben diep ontroerd.

5x daags bidt een gelovige moslim, telkens 5’ het is één van de voorschriften van de islam.  Het is 14.00 uur, een doordeweekse dinsdag en midden in de ruimte staan zo’n 10-tal mannen naast elkaar op één lange rij.  De nog jong uitziende imam, aan wie ik even tevoren was voorgesteld, staat in het midden.

De Imam (links) & Moustapha Akkouh, de voorzitter (rechts)

Vandaag wordt hier niet voorgebeden.  Iedereen bidt z’n eigen gebed.  Hoe zou het zijn om zelf 5x per dag te bidden?  Zou ik een ander mens zijn/worden?

Miguel en ik staan buiten nog wat te overleggen.  Druppelsgewijs komen de mannen, jong en oud(er) naar buiten.  Tenslotte ook de man met de sleutel van de moskee.  Tot mijn aangename verbazing groet ook hij ons uitdrukkelijk.  Het miezelt nog steeds.


Huis van de Mens, nog even gesloten

Een uur te laat was ik!  De openingsuren bleken van 10.00 uur tot 15.30 uur te zijn.  Na een hele dag regen besloot ik in extremis toch nog naar het Huis van de Mens in Halle, gelegen aan de Molenborre 28/2, te fietsen.  Droog gebleven, dat wel, maar staande voor een gesloten deur.  Het zij zo.

Huis van de mens in Halle

Ben benieuwd waarin dit Huis verschilt van de andere Huizen die ik heb mogen bezoeken op mijn reis.  Want zijn het niet allen huizen van mensen, zoals u en ik? 

Mission accomplished… so far

Mijn wereldreis langsheen de verschillende levensbeschouwingen in Halle eindigt voorlopig hier. Het werd een mooie en ver-rijkende reis. Blij dat ik op mijn manier een klein beetje mee invulling heb mogen geven aan het vorig jaar ondertekende charter, zie foto.

Charter ondertekend door de verschillende levensbeschouwingen actief in Halle

De woorden Respect, Verdraagzaamheid, Gelijkheid, Openheid, Solidariteit & Verbondenheid, zoals opgenomen in dit charter zijn alvast geen dode letter gebleken.

Naar mijn bescheiden mening is er bovendien iets dat ons allen verbindt, of je het nu God, Allah, The Power, het Universum of de leer van Boeddha noemt…  Het besef dat we allen slechts een radartje in een groter geheel zijn, waarin één virus het afgelopen jaar een hele wereld heeft veranderd, dient ons aan te manen tot ultieme nederigheid en overgave aan dat wat ons overstijgt.  Een uitnodiging ook om in eigen hart te kijken en datgene te ontdekken wat er echt toe doet. 

Fijn dat je tot hier hebt gelezen. Ik wens ook jou de reis van je leven toe… in de wetenschap dat je echt niet ver hoeft te gaan…

Voorlopig Einde


Het is dankzij Miguel dat ik deze reis kon maken. Hij opende de deuren. We gingen er, al dan niet samen, doorheen. Miguel Angel Estrada Romero, voor wie hem (nog) niet kent, is o.m. voorzitter van de Integratieraad in Halle. Onze reis stond in het teken van het interlevensbeschouwelijk event in de basiliek van Halle dat we dit jaar normaliter tijdens de november wereldmaand zouden brengen. Met dit event zouden we een eerste invulling geven aan het charter dat een jaar voordien was ondertekend door de verschillende levensbeschouwingen in Halle. De huidige corona-crisis besliste er anders over.

Woorden
Wekelijkse column, verschijnt op maandag: van 14 tot 28 december 2020
silhouette of woman holding hat in blue and gray nebula

t' Is aan u nu...

Wil je iets, iemand of jezelf laten stralen?

Contacteer me dan vrijblijvend

Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!