Interview: Je interieur weerspiegelt wie je bent

Woorden

Met Geertruide Devillé

Ik denk dat ik de rust zoek in een zekere strakheid – Geertruide Devillé

Lente, 2021, Halle

Interview afgenomen met Geertruide Devillé, interieurvormgeefster bij Studio ID n.a.v. haar bereidheid om mijn kunstwerken tentoon te stellen in haar kersverse studio, Sint Rochusstraat 11A, 1500 Halle.

“An interior is the natural projection of the soul”. – Coco Chanel

Je interieur weerspiegelt je karakter

IDee: ‘An interior is the natural projection of the soul’, staat er op jouw folder.  Wie of wat betekent Coco Chanel voor jou? Ik neem aan dat dat niet zomaar op dat blaadje staat.

Whoewh (lacht).  Op zich ja, iedereen kent Coco Chanel waarschijnlijk wel.  Deze mode-ontwerpster heeft voor de vrouw in de mode heel veel betekend.  Het is een spreuk die ik tegenkwam van haar en dat is het eigenlijk.  Ze zeggen altijd dat kleding de man maakt bij wijze van spreken.  Maar uiteindelijk wanneer je ergens binnenkomt, is dat heel bepalend voor hoe je iemand gaat ervaren!  Neem nu nog maar 2 zussen in hetzelfde huis (met een knipoog naar mijn zus en mij die van haar diensten reeds gebruik maakten).

IDee: Hoe draag jij bij aan het verwerkelijken van deze leuze?

Wat ik probeer is niet styling, niet ontwerpen, maar wel heel goed luisteren, naar wat de mensen willen, wat de noden zijn, kijken wat de mogelijkheden zijn en die optimaliseren.  Maar mijn grootste uitgangspunt is: de klant moet erin leven, niet ik.

Studio ID met Geertruide

IDee: Ik lees weinig van je verhaal op je website.  Ik begrijp intussen dat je als jong kind al gefascineerd was door het interieur van de huizen waar je kwam, toch maakte je een omwegje via de opleiding logopedie (stemtherapie).  Van de eigen praktijk ging het naar het Brussels onderwijs (anderstalige kinderen), vandaar richting Nascholing Brussel (taal bij kleuters).  Een en ander en vooral het gebrek aan het kunnen uiten van je creativiteit, maakte dat je koos voor een intense omscholing tot binnenhuisarchitect, in totaal een heus parcours van 7 jaar (eerst Syntra, nadien bachelor Thomas More).  Wat heeft gemaakt dat je de draad van de binnenhuisarchitectuur terug hebt opgepikt?

Eerst wil ik graag toevoegen dat ik al die jaren de interieur-wereld steeds ben blijven volgen. Ik heb overigens echt geen spijt van de kleine omweg langs logopedie, want ook daar heb ik veel geleerd.

Als 17-jarige in het 6e jaar humaniora twijfelde ik tussen de opleiding tot binnenhuisarchitect en logopedie.  Het werd binnenhuisarchitect, bewust.  Gezeten aan de inschrijvingstafel heb ik mij op een paar seconden tijd laten overtuigen om architectuur te doen.  (lacht) Ik had Latijn-Wiskunde gedaan, men zei mij: waarom zou jij geen architectuur doen? 

Architectuur is iets anders dan binnenhuis en na een jaar had ik het gehad.  Vooral qua mentaliteit binnen de architectuur, had ik zo iets van: dit wil ik niet.  Heel grote concurrentie, vond ik en weinig openheid naar elkaar toe.  En ik had zoiets van, als je daarin niet uitblinkt, kom je nergens.  De rest is geschiedenis.

Ik probeer heel goed te luisteren

IDee: Waarin onderscheid jij je van andere interieurvormgevers?

(Met lichte aarzeling) … ik denk wel dat ik sterk ben in een combinatie van luisteren naar de mensen, het functionele er inbrengen en de identiteit van de klant in het interieur brengen.  Het is zeker geen copy/paste bij mij want daar voel ik mij niet goed bij.  Dat kan ook niet op de manier waarop ik werk.  Dat maakt elk project boeiend voor mij.

IDee: Wat mij opviel in de keuze van de merken (Lapalma, Treku, Deknudt mirrors) waarmee je werkt is dat het design vrij strak en sober is?  Was het een bewuste keuze om met die merken te werken?

Ja, dat is een bewuste keuze.  Het is inderdaad redelijk strak, maar toch met een zekere warmte.  Dat is mijn stijl bij wijze van spreken.  Vaak wordt strak gezien als een beetje emotieloos, als een beetje koud.  Strak en warmte zie ik evenwel niet als tegenovergestelden.

Strak betekent voor mij een zekere rust, niet te veel input.  Niet te veel kleuren dooreen, geen allegaartje van lijnen bvb., wel speelsheid in een ontwerp, maar niet één grote kriskras.   Dat is voor mij niet rustig genoeg. 

Studio ID zonder Geertruide

IDee: Weerspiegelt dat dan ook jouw karakter?

Dat zal wel zeker.  Warmte is toch wel iets dat gemakkelijk gezegd wordt.

IDee: Wat geeft je het meest voldoening in je job?

Mocht er geen eten op de plank moeten zijn, dan zou ik mij smijten in het ontwerpen: meubelontwerpen en accessoires. 

Maar ik vind het ook heel leuk om oplossingsgericht te werken.  Een interieur ontwerpen is op zich niet zo moeilijk, maar als zich een probleem stelt, de juiste oplossing vinden zodanig dat het klopt, dat is uitdagend!

IDee: Met Studio ID word je letterlijk zichtbaar aanwezig in het veld, een bewuste keuze.  Vanwaar komt de naam voor jouw studio overigens?

Heb je mijn kaartje?  (toont mij haar naamkaartje).  Zit in mijn naam: GeertruIDe, maar ID staat ook voor:

  • Interior Design
  • Intelligent Design: functionaliteit – hoe eenvoudiger hoe beter
  • Idea with Identity

Het uiteindelijke doel is altijd beter leven, beter wonen, beter werken – Geertruide Devillé

IDee: Wie is jouw doelpubliek?

Is een hele moeilijke: enerzijds: particulieren, anderzijds KMOs bvb, niet de grote, maar wel altijd organisaties waar mensen ergens voor staan en dat ook wel willen herkennen in hoe ze leven, die zich maw vinden in de uitdrukking van Coco Chanel.

Echt een meerwaarde creëren: mensen die daardoor liever gaan werken of makkelijker werken

IDee: Welke boodschap wil jij aan de wereld meegeven?

(Denkt na) Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich goed voelen.

Boodschap: wees wat verdraagzamer. Uw eigen ding doen en ervoor uit komen wie je bent en waarvoor je staat. 

Dare to be yourself – Geertruide Devillé

Woorden
Interview met Geertruide Devillé de vrouw achter Studio id // 22 mei 2021
silhouette of woman holding hat in blue and gray nebula

t' Is aan u nu...

Wil je iets, iemand of jezelf laten stralen?

Contacteer me dan vrijblijvend

Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!